cum SELECTĂM?

Colectarea selectivă a deșeurilor presupune împarțirea acestora pe categorii, urmând ca mai apoi sa fie aruncate în pubelele amenajate și inscriptionate pentru diversele categorii. În municipiul Sibiu, sistemul de colectare selectivă prevede colectarea deșeurilor municipale pe cinci fracţii.

Pubela Neagră – deșeuri reziduale

Resturi de carne şi peşte, gătite sau proaspete, resturi de produse lactate – lapte, smântână, brânză, iaurt, unt, frişcă, ouă întregi, excremente ale animalelor de companie, scutece / absorbante, șervețele folosite și ambalaje foarte murdare, cenuşă de la sobe – dacă se ard şi cărbuni, resturi vegetale din curte tratate cu pesticide, lemn tratat sau vopsit, conţinutul sacului de la aspirator, mucuri de ţigări, cioburi de porţelan/ ceramică/ sticlă spartă, geamuri sparte, veselă de unică folosință foarte murdară, deșeuri textile, încălțăminte, oglinzi, geamuri, produse din porțelan, ceramică, cristal/vase rezistente la căldură, polistiren din construcții (dimensiuni mici).


Pubela Maro – deșeuri biodegradabile

Resturi de fructe şi de legume proaspete sau gătite, chiar dacă sunt mucegăite, resturi de pâine şi cereale, orice produs din făină, prăjituri, fidea, crustă de pizza, alimente învechite, condimente vechi, boabe – fierte sau nefierte, zaţ de cafea, resturi/pliculețe de ceai, filtre de cafea, păr şi blană, haine vechi din fibre naturale – lână, bumbac, mătase, mărunţite, coji de ouă zdrobite, coji de nucă, cenuşă de la sobe – când se arde numai lemn, rumeguş, fân şi paie, resturi vegetale din curte – frunze, iarbă, crengi şi nuiele mărunţite, flori, plante de casă, bucăţi de lemn mărunţit, ziare, hârtie umedă și/sau murdară, carton umed și/sau murdar (cutii pizza, ambalaje hârtie și carton provenite de la alimente, acestea trebuie mărunțite în prealabil).


Pubela Albastră – deșeuri din hârtie și carton

Plicuri, pliante, caiete, cutii de carton, fotografii, post-it, cărți de telefon, reviste, cartoane de ouă, cutii de încălțăminte, ziare, pungi de hârtie (curate, uscate).

Deșeurile de dimensiuni mari se împăturesc sau se mărunțesc pentru a economisii spațiu.


Pubela Galbenă – deșeuri din plastic și metal

PET-uri, doze de aluminiu, cutii de conserve, recipiente ale produselor cosmetice și ale detergenților, bidoane și cutii din plastic, ambalaje de protecție din plastic, cutii de lapte și sucuri de fructe, jucării mici de plastic, pungi de plastic, caserole de plastic și polistiren, veselă și tacâmuri de plastic, folie de plastic, cutii de medicamente, etc.

ATENȚIE: Recipientele din plastic se clătesc cu apă rece. Recipientele trebuie să fie goale, curățate de orice urme de mâncare sau lichide și uscate. În cazul PET-urilor se scoate dopul și se presează. Astfel, se economisește spațiu.


Pubela Verde– deșeuri din sticlă

obiecte din sticlă (fără capac), borcane (fără capac), damigene, ambalaje din sticlă de diferite dimensiuni, forme și culori, fără capac.

Ambalajele din sticlă se clătesc înainte de debarasare.

următoarele tipuri de deșeuri

Nu se aruncă în niciun recipient pus la dispoziție de către operator

Deșeuri periculoase

Pesticide, insecticide, substanțe pentru conservarea lemnului, îngrășăminte chimice, stingătoare de incendiu, cutii cu lacuri și  vopseluri, grăsimi, ceară, toner,cleiuri și adezivi, combustibil, uleiuri, lubrifianți, acizi și baze, doze de spray, recipiente sub presiune, deșeuri cu conținut de mercur, materiale textile contaminate;

Deșeuri voluminoase

Mobilier de grădină, mobilier din locuințe, jucării de mari dimensiuni (topogane, piscine, trotinete, etc.), elemente de stolerie (tocuri, uși, ferestre,etc.),obiecte de mari dimensiuni pentru recreere/ joacă/ întreținere corporală (leagăne, cărucioare, balansoare, mese de masaj, etc.), obiecte textile (covorașe, preșuri, carpete, etc.).

Informații suplimentare la telefon: 0269.988 · 0269.562.056 · 0723.634.932.

Deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE)

Frigidere, mașini de spălat, calculatoare, laptopuri, tablete, telefoane, televizoare, monitoare, radiouri, etc.

*Notă: deșeurile periculoase, voluminoase și DEEE, se pot ridica gratuit în perioada campaniilor organizate de către operatorul de colectare, dar și în sistem  “la cerere”, contra cost.

Informații suplimentare la telefon: 0269.988 · 0269.562.056 · 0723.634.932.

Deșeuri din construcții și demolări

Beton, cărămizi, țiglă, moloz, dale, piatră, lemn, etc.

*Notă: aceste tipuri de deșeuri sunt colectate la cerere, contra cost, în containere specializate,  în funcție de solicitarea dumneavoastră.

Informații suplimentare la telefon: 0269.988 · 0269.562.056 · 0723.634.932.