Întrebări Frecvente

Tariful sau taxa pentru serviciile de colectare și transport deșeuri, sunt constituite în baza unor reglementări legale și ele trebuie să acopere costurile cu salariații, consumabile ( motorină, lubrifianți, reparații, etc.), amortizarea investițiilor operatorului, costul de depozitare finală a deșeurilor, precum și toate taxele și obligațiile legale. Menționăm aici pe cea mai importantă dintre ele – contribuția la economia circulară  (CEC – în 2021 – 80 lei/tonă) care este o taxă stabilită prin legislație prin care se penalizează cantitățile de deșeuri eliminate la groapa de gunoi.

Tarifele operatorului sunt aprobate doar prin hotărârile consiliilor locale și sunt verificate periodic de ANRSC.

Consiliile locale au dreptul exclusiv de a aproba taxe sau tarife pe raza UAT -lui.

În cazul concret al celor două localități ( Șelimbăr/Cisnădie) deși deșeurile sunt colectate de același operator , cetățenii nu beneficiază de aceleași servicii.

Ex. În Municipiul Sibiu – zona de case, deșeurile sunt colectate din poartă în poartă pe 4 fracții iar în cele 2 localități pe 3 fracții.

Costurile aferente activității de colectare și transport deșeuri se împart doar la locuitorii UAT – lui respectiv.

Tarifele, precum și obligațiile operatorului sunt disponibile pe site , în cadrul secțiunii Salubrizare și Deszăpezire.

Condițiile specifice trecerii unui utilizator de la abonamentul Practic la abonamentul Eco sunt detaliate pe site, la rubrica ”Colectare și transport deșeuri”.

Colectarea selectivă a deșeurilor este o obligație legală stabilită prin OUG 92/2021 și impune tuturor tuturor utilizatorilor sistemului de salubrizare colectarea separată a deșeurilor pe minim cinci fracții (rezidual, biodegradabil, plastic/metal, hârtie/carton, sticlă).

Da. Pentru  încălcarea obligației de a colecta deșeurile separat OUG 92/2021 prevede amenzi cuprinse între 5.000-15.000 lei pentru persoane fizice și între 20.000-40.000 lei pentru persoane juridice.

Sesizările se pot face la nr. de tel. al serviciului nostru – 0369.424.420, pe email-ul serviciului – management.salubrizare@sibiu.ro, aplicația City App sau chiar la numărul de dispecerat al operatorului – 0269.988.

Sesizările se pot face la nr. de tel. al serviciului nostru – 0369.424.420, pe email-ul serviciului – management.salubrizare@sibiu.ro, aplicația City App.

Conform legislației în vigoare imobilele multifamiliale (blocuri/condominii) trebuie să aibă o platformă publică de colectare a deșeurilor menajere care să îndeplinească standardele SR 13526.

Proprietarii locuințelor individuale sunt obligați să își asigure spațiul pentru recipientele de colectare puse la dispoziție de către UAT Sibiu.

Având în vedere că infrastructura de colectare  actuală nu permite identificarea gradului de colectare selectivă a deșeurilor la locuințele multifamiliale nu se poate face o departajare a modului în care  colectează individual fiecare locatar. Cu toate acestea, utilizatorii vor răspunde în solidar de modul în care se colectează deșeurile. Prin Legea 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor precum și a Ordonanței 21/2002 privind gospodărirea localităților urbane și rurale, asociațiile de proprietari vor prelua o parte din obligațiile ce revin proprietarilor.